Актуелно


Предсједник Скупштине Завичајног удружења ,,Голубић” у Београду, Милорад Станчевић
САЗИВА
Редовну годишњу Скупштину

дана 13. 06. 2015. год. (субота).
Почетак рада Скупштине је у 18.00 сати
Скупштина ће се одржати у великој сали Општине Нови Београд, Булевар Михајла Пупина 167.


Позивамо чланове и сви заинтересоване Голубићане да дођу и активно учествују у раду Скуштине.

ДНЕВНИ РЕД
1. Извјештај о раду Удружења за 2014. Годину
2. Извјештај о стању објеката црквеног комплекса у Голубићу
1. Санирање потпорног зида испод цркве -прикупљање новчаних прилога
2. Реконструкција органа Удружења
3. План активности за наредни период
4. Разно,


Акција ограђивања и сређивања гробља на Греди у Голубићу

Године 2014. покренута је иницијатива за ограђивање Голубићког гробља на Греди гдје се сахрањују Аруле, Бубоње, Тице, Плавше, Ноковићи, Џепине, Шљивари, Зелембабе, Грубићи и Чучци.
Врло брзо прикупљено је довољно новчаних средства за почетак радова, па је у мају 2014. Године, очишћен терен И довежен багер за ископ темеља. За неколико мјесеци уређено је пола зида са западне стране где је урађена и капија. Започета је изградња зида са сјеверне стране. Укупна дужина каменог зида биће дужине око 130 метара и висине од 1,20 до 1,5 метар. Завршетак овог посла зависиће од прилива финанцијских средстава.

Стога, молимо све оне који имају гробна мјеста, а до сада нису узели учешће, да у границама својих могућности помогну. Молимо вас такођер, кад сте у могућности, да учествујете и у акцијама кошења и сређивања гробља. Акције се организују сваке године по неколико пута.

Новчана средства можете уплатити на рачун Завичајног удружења Голубић у Београду Т.Р. 205-135918-25 код Комерцијалне банке. Сврха дознаке "за гробље на Греди" или на руке Бубоња Николи у Голубићу, а у Београду Бубоња Радовану- Дади.

Списак досадашњих приложника за гробље на Греди И трошковник можете видјети овдје.

Подсјетимо да су Главичани 2012. године сакупили новчане прилоге и организовали акцију проширења и насипања пута од асфалта до гробља Греда са стране Плавша.Фотографије са промоције романа ‚‚НЕСУЂЕНИ ПАТРИЈАРХ"

.......

.......

.......

.......

Промоција романа ‚‚НЕСУЂЕНИ ПАТРИЈАРХ", одржаће се дана 10.05.2014. године (субота) у великој сали СО НОВИ БЕОГРАД. Вријеме промоције 19.00 часова.


У овом роману аутора Бранка мр Опачића, говори се о животном путу и професионалним дометима у својој медицинској струци, Др Душана Опачића.
Можда само наизглед, о Др Душану, у родном Голубићу, Книну и Крајини, људи знају све. Истина, већина људи зна да је Душан, из свог родног села и Крајине, био одсутан само за вријеме студија и специјалистичких усавршавања. У свему осталом, био је везан за свој завичај и у мирно вријеме, и сваког несретног ратног дана.
Осим најсуптилнијих ствари које су Душана опредјељивале у његовом животу и раду, у роману је дата генеза његовог бивствовања у Голубићу и са Голубићанима, све до његовог одласка из Крајине августа 1995. године, када останак више није имао никаквог смисла. Поред осталог, у роману се види и то, колико је Душан поштовао и цјенио своје село и Книн, своје сусједе и суграђане, као и обичаје који су својствени тим људима.
У роману је све утолико разумљивије, што је Душан био човјек из народа и за народ, без обзира на сва његова стручна усавршавања и стручне домете у љекарској пракси.
Осим на Др. Душана, роман је својеврсна успомена и на Голубић за сваког оног ко одатле носи корјене и животна искуства. Да би успомена на Др. Душана била вјеродостојна, прихватљива и продубљена, о Др. душану ће, кроз странице овог романа говорити компетентни говорници, који су уз остало, углавном Крајишници.

- Радомир Смиљанић, књижевник
- Др. Санда Рашковић - Илић
- Проф. Др. Жељко Иваниш
- проф. Петар Опачић
- директор дечије клинике др. Суботић
- Мићо Станчевић, предс. Удружења Голубићана
- аутор мр Бранко Опачић


Предсједник Скупштине Завичајног удружења ,,Голубић” у Београду, Милорад Станчевић
САЗИВА
Редовну годишњу Скупштину.
дана 29.03.2014. год. Почетак рада Скупштине је у 18.00 сати

Скупштина ће се одржати у великој сали Општине Нови Београд, Булевар Михајла Пупина 167,

Моле се чланови и сви заинтересовани Голубићани да дођу и активно учествују у раду Скуштине.
Заједно можемо више, заједно можемо боље. За нас, за Голубић и Голубићане.

ДНЕВНИ РЕД
1. Извјештај о раду Удружења за 2013. годину
2. Извјештај о стању објеката црквеног комплекса у Голубићу
3. Реконструкција органа Удружења
4. План активности за наредни период
5. Разно


ОДРЖАНО ВЕЧЕ ГОЛУБИЋАНА У БЕОГРАДУ

Завичајно удружење Голубић организовало је 01. децембра, ВЕЧЕ ГОЛУБИЋАНА У БЕОГРАДУ, у ресторану „Језеро“ на Ади Циганлији.
Намјера организације овакве вечери је била да направи прилику гдје ће се Голубићани и пријатељи Голубића срести и дружити и тако мотивисати да свако понаособ допринесе очувању културне материјалне и нематеријалне баштине свога села и книнске крајине.
У предворју ресторана припремљена је изложба постера са мотивима из Голубића. Посјетиоци су могли да купе књиге, брошуре и друге предмете који представљају село.
Укратко о Голубићу и програмским циљевима Завичајног удружења, присутне је упознао господин Милорад Станчевић, предсједник Удружења.
Уз вечеру, Голубићани и њихови гости имали су прилику да уживају у пјесми и музици...

.......
24. новембар 2013.г.


Завичајно удружење "Голубић" уз подршку Удружења “Свети Стефан” из Голубића организује

ВЕЧЕ ГОЛУБИЋАНА У БЕОГРАДУ
Недјеља, 01. децембра, 2013. године


Ресторан Језеро, Ада Циганлија са почетком у 19 часова.

.......
Учесници програма: КУД Крајина, Баја Мали Книнџа, Минђушари.
Цијена карте: 1.500,00 динара.


.......

02. новембар 2013. г.

Одржана промоција књиге Јована Каблара

Дана 2. новембра 2013. у сали Градске општине Нови Београд, Булевар Михајла Пупина 167, одржана је промоција књиге Јована Каблара "Голубић, оаза у Книнској крајини"

У промоцији su учествовали: Маја Вукојевић, психолог, Данко Перић новинар, Милорад Станчевић предсједник завичајног удружења ”Голубић” Београд, књижевник Душан Ђаковић проф., Миле Рајчевић проф. и аутор...

.......
Октобар 2013.г.

Одржан 14. КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН

Удружење Срба из Хрватске и Српско културно друштво “Зора”, 15. октобра 2013. г. приредили су традиционалну манифестацију 14. Крајишки ликовни салон, у галерији музеја “ Железнице Србије”. Аутори су своје идеје исказали у разноврсним материјалима и техникама, са више тема, промовишући заједништво афирмисаних умјетника и младих аутора.
Овогодишњи Салон посвећен је Сави Мркаљу, реформатору српског правописа и једном од најзнаменитијих Срба рођених на простору данашње Хрватске...

.......
Септембар 2013.г.

СРУШЕН СПОМЕНИК ГОЛУБИЋАНИМА, ЖРТВАМА ОЛУЈЕ

Велики број новинских агенција из Србије и окружења објавио је вијест да су, у Голубићу код Книна, у ноћи између четвртка, 12. и петка 13. септембра, непознати вандали порушили споменик Србима страдалим у „Олуји“ и другим ратним сукобима на подручју Книнске крајине...

.......
Септембар 2013.г.

Динарина бијела ноћ...

Поводом сто година постојања НК Динара из Книна, сјећамо се Голубићана који су играли у овом клубу...

.......
Септембар 2013.г.

„Да ли сам свуда гдје су ми трагови...“

Завичајно удружење „Голубић“ Београд у периоду септембар - децембар 2013. г. реализује пројекат: „Да ли сам свуда гдје су ми трагови...“, којег суфинансира Република Србија - КАНЦЕЛАРИЈА ЗА САРАДЊУ С ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ

Пројекат “Да ли сам свуда гдје су ми трагови“ се бави очувањем културне баштине...


Јесени 2013.г. сајт направио Site factory
 
Завичајно удружење
 
   
   
   
Чланови
 
   
   
>
 
Голубићани