Издвајамо:

Актуелно

Предсједник Скупштине Завичајног удружења ,,Голубић” у Београду, Милорад Станчевић
САЗИВА
Редовну годишњу Скупштину

дана 13. 06. 2015. год. (субота).
Почетак рада Скупштине је у 18.00 сати
Скупштина ће се одржати у великој сали Општине Нови Београд, Булевар Михајла Пупина 167.


Актуелно

Акција ограђивања и сређивања гробља на Греди у Голубићу

Године 2014. покренута је иницијатива за ограђивање Голубићког гробља на Греди гдје се сахрањују Аруле, Бубоње, Тице, Плавше, Ноковићи, Џепине, Шљивари, Зелембабе, Грубићи и Чучци.
Врло брзо прикупљено је довољно новчаних средства за почетак радова, па је...Фотографије са промоције романа ‚‚НЕСУЂЕНИ ПАТРИЈАРХ"

.......

Актуелно

Промоција романа ‚‚НЕСУЂЕНИ ПАТРИЈАРХ", одржаће се дана 10.05.2014. године (субота) у великој сали СО НОВИ БЕОГРАД. Вријеме промоције 19.00 часова.

У овом роману аутора Бранка мр Опачића, говори се о животном путу и професионалним дометима у својој медицинској струци, Др Душана Опачића.
Можда само наизглед, о Др Душану, у родном Голубићу, Книну и Крајини, људи знају све. Истина, већина људи зна да је Душан, из свог родног села и Крајине, био одсутан само за вријеме студија и специјалистичких усавршавања. У свему осталом, био је везан за свој завичај и у мирно вријеме, и сваког несретног ратног дана.
Осим најсуптилнијих ствари које су Душана опредјељивале у његовом животу и раду, у роману је дата генеза његовог бивствовања у Голубићу и са Голубићанима...Актуелно

Предсједник Скупштине Завичајног удружења ,,Голубић” у Београду, Милорад Станчевић
САЗИВА
Редовну годишњу Скупштину.
дана 29.03.2014. год. Почетак рада Скупштине је у 18.00 сати

Скупштина ће се одржати у великој сали Општине Нови Београд, Булевар Михајла Пупина 167,

Моле се чланови и сви заинтересовани Голубићани да дођу и активно учествују у раду Скуштине.
Заједно можемо више, заједно можемо боље. За нас, за Голубић и Голубићане.Видео записи

ВИС “ Плаве звијезде“ Голубић 1988.г.

Актуелно


24. новембар 2013.г.

ОДРЖАНО ВЕЧЕ ГОЛУБИЋАНА У БЕОГРАДУ

Завичајно удружење Голубић организовало је 01. децембра, ВЕЧЕ ГОЛУБИЋАНА У БЕОГРАДУ, у ресторану „Језеро“ на Ади Циганлији.
Намјера организације овакве вечери је била да направи прилику гдје ће се Голубићани и пријатељи Голубића срести и дружити и тако мотивисати да свако понаособ допринесе очувању културне, материјалне и нематеријалне баштине свога села и книнске крајине.

У предворју ресторана припремљена је изложба постера са мотивима из Голубића. Посјетиоци су могли да купе књиге, брошуре и друге предмете који представљају село.


.......
14. новембар 2013.г.


Сајт Завичајног удружења Голубић од данас је доступан свима нама на адреси www.golubickodknina.com. Нека нам је и нека вам је са срећом...


02. новембар 2013. г.

Одржана промоција књиге Јована Каблара

Дана 2. новембра 2013. у сали Градске општине Нови Београд, Булевар Михајла Пупина 167, одржана је промоција књиге Јована Каблара "Голубић, оаза у Книнској крајини"

У промоцији su учествовали: Маја Вукојевић, психолог, Данко Перић новинар, Милорад Станчевић предсједник завичајног удружења ”Голубић” Београд, књижевник Душан Ђаковић, Миле Рајчевић проф. и аутор...

.......
Видео записи

Производња капулице, видео запис из 1987. године...

.......
Ношња

НОШЊА книнског села Голубић крајем 19. и почетком 20. вијека

Ношња је један од елемената етничког идентитета неког народа или етничке групе. Настала је као одраз природних, привредних, историјских и социјалних прилика, али је истовремено и одраз естетских и етичких норми неке друштвене заједнице.

Ношња книнског села Голубић припада варијанти динарске ношње сјеверне и средње Далмације (и дјелимично Лике )
.......

.......
Црква

ЦРКВА И ЊЕН ЗНАЧАЈ ЗА КУЛТУРНИ РАЗВОЈ ГОЛУБИЋА

Нама Голубићанима као и осталим Крајишницима десила се несрећа и рат 1991-1995. који је завршио прогоном српског живља са њихових огњишта. У туђини годинама, бољеле су ране избјегличке. Али у души Голубићана живио је звон звона цркве Св.Архиђакона Стефана. И баш тај звон ујединио је све Голубићане расијане по цијеломе свијету. Родила се заједничка велика жеља обновити своју цркву и баш у њој и поред њених древних зидова, поред гробова наших предака сретати се, радовати, опет зборовати. Прилозима народа Голубићког и многх који су тај народ разумјели уз помоћ Епархије далматинске и оданих активиста 2010. год., заблиста, као звијезда небеска, наша црква голубићка. И сада сваке године на дан храмовне славе 15. Августа, ево ти народа Голубићког. Долазе људи из бијелог свијета да обиђу стара огњишта, и да у славу Бога, учествују у литији око своје цркве која је 2012. године прославила 550 година постојања.


Јесени 2013.г. сајт направио Site factory
 
Завичајно удружење
 
   
   
   
Чланови
 
   
   
>
 
Голубићани