O Golubiću
 
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Projekti
 
   
   
   
>
 
 
Galerija
 
   
   
>
 
>
 
>
 

Školstvo i zdravstvo

Školska nastava u Golubiću počela se odvijati prije više od 250 godina.

U Golubiću je 1764. učiteljovao veliki srpski prosvjetitelj Dositej Obradović.
Nakon Prvog svjetskog rata u Golubiću je bila Državna narodna škola sa četiri razreda a nekoliko godina, pred sam Drugi svjetski rat, osnovno školovanje trajalo je šest godina. Tokom Drugog svjetskog rata nastava se nije odvijala a školska zgrada je povremeno služila za smještaj ustaničkih, seoskih, četničkih jedinica. Školska zgrada na Glavicama je tokom Drugog svjetskog rata bila demolirana a arhiva uništena. Zato se nastava odvijala u popovoj kući nedaleko od crkve Sv. Stevana (zaselak Borovići).

Školska zgrada na Glavicama obnovljena je početkom 1946. godine i u njoj se počela odvijati školska nastava. U golubićkoj školi radila je učiteljska zajednica čiji je cilj bio pripremati učitelje iz Golubića i okolnih sela za nastavu u obliku seminara i predavanja. Pedesetih godina dvadesetog vijeka Golubić je dobio osmogodišnju školu. Ali školska zgrada nije mogla da primi sve đake ni u dvije smjene pa se nastava odvijala i u okolnim seoskim kućama. Primjera radi u Golubiću je 1961. godine bilo oko 500 đaka i oko 20 učitelja i nastavnika. Godine 1975. počele su reforme šklostva koje su podrazumijevale centralizaciju nastave. Tako je škola u Golubiću postala područna četvorogodišnja, u sastavu centralne škole «Veljko Vlahović» iz Knina.

U prvim godinama dvadeset prvog vijeka u golubićkoj školi nije bilo đaka. Ostali su tragovi ratnog vihora.
Po izgradnji 150 kuća za Hrvate Hercegovce škola je obnovljena ali u njoj gotovo da nema đaka Golubićana koji su se uslijed ratnog vihora rasejali po bijelom svijetu.

.......
......................................................Osnovna škola u Golubiću , stradala u zemljotresu 1986. godine

ŠKOLSKE ZGRADE I IMANJA

Tačan datum i godina građenja stare školske zgrade u Golubiću nije nam poznat, ali sa sigurnošću možemo tvrditi da je ona sazidana oko1910. godine. U vrijeme građenja ove škole, građeno je još nekoliko škola istog tipa na području kninske opštine i šire pa se s pravom pretpostavlja da su te tipske zgrade rađene po istom projektu tadašnjeg Ministarstva prosvjete.

Tokom Drugog svjetskog rata školska zgrada je bila demolirana ali već početkom 1945. počela je njena obnova u kojoj su učestvovali mještani sela sa 350 besplatnih radnih dana. 30. 09. 1947. godine škola je bila potpuno spremna za funkciju. Zemljotres razorne snage koji je 1986. pogodio područje Kninske krajine i nanio velike štete cijelom području. Tom prilikom teško je stradala je i školska zgrada koja je stavljena van funkcije. Nova zgrada je sagrađena 1987. g. zajedničkim sredstvima opština Novi Beograd, Istok (SAP Kosovo) i Novi Zagreb, kao izraz solidarnosti i prijateljstva sa stanovnicima Kninske krajine.

Škola je sve do kraja pedesetih imala svoje bašte , voćnjake i vinograde koje su održavali sami đaci . Neposredno uz zadružni dom, početkom 60-tih izgrađena je stambena zgrada za potrebe nastavnog kadra škole u Golubiću. Stambena zgrada imala osam stanova. Sredstva za gradnju osigurala je tadašnja Prosvjetna zajednica opštine Knin, a mještani Golubića dali su svoj prilog u dobrovoljnom radu.

.......
..........................................Spomen ploča Dositeju Obradoviću koja je stajala na staroj školi

.......
..............................................................................................Školske zgrade
ZDRAVSTVENA STANICA

Zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom prosvjećivanju mještani su posvećivali veliku pažnju. Ličnim radom, samodoprinosom i drugim odricanjima uz pomoć opštinskih vlasti kontinuirano su unapređivali uslove za kvalitetno pružanje usluga iz zdravstvene zaštite.

Ambulanta

Među prvim selima u kninskoj opštini Golubić je 30. aprila 1964.godine dobio ambulantu. U Zadružnom domu je adaptirana i preuređena prostorija od 16 kvadratnih metara za potrebe terenske ambulante opšte medicine, u kojoj su mještani mogli dobiti sve medicinske usluge kakve je mogla pružiti ambulanta takvog sadržaja. U njoj je bio stalno zaposlen jedan medicinski radnik-medicinski tehničar, Gojko Kesić (Kuliš), koji je imao motorno vozilo, pa je po potrebi odlazio u kućne posjete po selu radi davanja raznih medicinskih usluga ( injekcija, mjerenja krvnog pritiska, previjanja rana)

U određene dane i u određeno vrijeme u ambulantu je dolazio liječnik opšte prakse iz Knina radi pregleda, davanja recepata za lijekove, uputnica specijalistima i dr. Takođe su u određene dane dolazili i liječnici različitih specijalnosti ( internisti, kardiolozi, pedijatri i dr ).

Zahvaljujući financijskoj i materijalnoj pomoći Poljoprivredne zadruge Golubić, mještanima sela i pomoći naših ljudi zaposlenih širom bivše Jugoslavije a posebno onih koji su živjeli u Beogradu, ambulanta je 1968. godine proširena i opremljena modernijom opremom. Imala je dvije radne prostorije sa pripadajućim pomoćnim prostorom (čekaonicom, sanitarnim čvorovima i dr ). Pružala je medicinske usluge, ne samo mještanima nego i vojsci i miliciji koja je bila stacionirana u Golubiću.

Godine 1976. započelo je opremanje zubne ambulante u sklopu ambulante opšte medicine. Zubna ambulanta je bila među modernije opremljenim u kninskoj opštini.

.......
........................................................................................Seoska ambulanta

Jeseni 2013.g. sajt napravio: Site factory
>
 
 
Zavičajno udruženje
 
   
   
   
Članovi
 
   
   
 
Riznica
 
   
   
   
   
   
   
>
 
Golubićani