O Golubiću
 
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Projekti
 
   
   
   
>
 
 
Galerija
 
   
   
>
 
>
 
>
 

SRUŠEN SPOMENIK GOLUBIĆANIMA, ŽRTVAMA OLUJE

Septembar 2013.g.

Veliki broj novinskih agencija iz Srbije i okruženja objavio je vijest da su, u Golubiću kod Knina, u noći između četvrtka, 12.-og i petka 13. septembra, nepoznati vandali porušili spomenik Srbima stradalim u „Oluji“ i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine.

Ovaj je spomenik podignut 2011. godine u porti crkve svetog Arhiđakona Stefana koja je 2012. godine obilježila 550 godina postojanja.

Spomen ploču sa krstom i natpisom: „Sjećanje na Golubićane stradale u ratovima“ podigao je narod Golubića, a na inicijativu Udruženja porodica nestalih Srba iz Hrvatske „Suza“. Iako su predstavnici porodica žrtava u Golubiću pod pritiscima braniteljskih udruga, u dogovoru sa lokalnom vlašću prihvatili izmjenu prvobitnog spomen obilježja na kojem su se nalazila imena i prezimena 34 ubijena mještanina i postavili novu ploču sa gore navedenim tekstom, ni to nije moglo opstati.
Ovaj vandalski čin desio se u vreme niza sličnih događaja u Hrvatskoj (razbijanja ćiriličnih natpisa u Vukovaru i još nekim mjestima Hrvatske, ispisivanja grafita sa uvredljivim sadržajem za srpski narod) i to sve poslije ulaska Republike Hrvatske u EU.

Takvim vandalizmom u Golubiću, iznevjerena su očekivanja da će pripadnici srpske nacionalnosti biti više zaštićeni. Zastrašivanje Srba povratnika nažalost, se nastavlja.
Ogorčeni na ovaj događaj Udruženja i asocijacije Srba iz Hrvatske u Srbiji (Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza". Zavičajno udruženje “Golubić”, Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Koalicija udruženja izbjeglica i još neki izdali su saopštenja za javnost.
.......

U vezi sa ovim poslušajte izvod iz vijesti RTL televizije:

.......

Jeseni 2013.g. sajt napravio: Site factory
>
 
 
Zavičajno udruženje
 
   
   
   
Članovi
 
   
   
 
Riznica
 
   
   
   
   
   
   
>
 
Golubićani