СРУШЕН СПОМЕНИК ГОЛУБИЋАНИМА, ЖРТВАМА ОЛУЈЕ

Септембар 2013.г.

Велики број новинских агенција из Србије и окружења објавио је вијест да су, у Голубићу код Книна, у ноћи између четвртка, 12. и петка 13. септембра, непознати вандали порушили споменик Србима страдалим у „Олуји“ и другим ратним сукобима на подручју Книнске крајине...

Овај споменик подигнут је 2011. године у порти цркве светог Архиђакона Стефана која је 2012. године обиљежила 550 година постојања.

Спомен плочу са крстом и натписом: „Сјећање на Голубићане страдале у ратовима“ подигао је народ Голубића, а на иницијативу Удружења породица несталих Срба из Хрватске „Суза“. Иако су представници породица жртава у Голубићу под притисцима бранитељских удруга, у договору са локалном влашћу прихватили измјену првобитног спомен обиљежја на којем су се налазила имена и презимена 34 убијена мјештанина и поставили нову плочу са горе наведеним текстом, ни то није могло опстати.

Овај вандалски чин десио се у време низа сличних догађаја у Хрватској (разбијања ћириличних натписа у Вуковару и још неким мјестима Хрватске, исписивања графита са увредљивим садржајем за српски народ) и то све послије уласка Републике Хрватске у ЕУ.

.......

Таквим вандализмом у Голубићу, изневјерена су очекивања да ће припадници српске националности бити више заштићени. Застрашивање Срба повратника нажалост, се наставља.

Огорчени на овај догађај Удружења и асоцијације Срба из Хрватске у Србији (Удружење породица несталих и погинулих лица "Суза". Завичајно удружење “Голубић”, Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, Коалиција удружења избјеглица и још неки издали су саопштења за јавност.

У вези са овим послушајте извод из вијести РТЛ телевизиjе:

.......

Јесени 2013.г. сајт направио Site factory
 
Завичајно удружење
 
   
   
   
Чланови
 
   
   
>
 
Голубићани