O Golubiću
 
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Projekti
 
   
   
   
>
 
 
Galerija
 
   
   
>
 
>
 
>
 

Stanovništvo

O NASELJAVANJU GOLUBIĆA I STANOVNIŠTVU

Postoji nekoliko istorijskih izvora o naseljavanju Golubića žiteljima srpske narodnosti a pravoslavne vjeroispovijesti. Neki od tih izvora se terminski ne podudaraju. Tako npr. prota Savo Nakićenović u svojoj knjizi “Kninska krajina” navodi da su se plemena koja sada žive u Golubiću naselila između 16. i 18. vijeka, a većina od njih između 1525. i 1527. godine.

Međutim, episkop Nikodim Milaš u svojoj knjizi “Pravoslavna Dalmacija” na stranama 187-188 tvrdi da su Golubić, Pađene, Polača i Kninsko polje naseljeni 1397. godine. S obzirom da postoje pisani podaci koji su vjerodostojni da u Golubiću postoji crkva Svetog Stevana, koja je sagrađena 1462. godine, onda se nameće logičan zaključak da je selo prije naseljeno stanovnicima pa tek nakon toga sagrađena crkva.
Golubić je spadao u red najvećih sela u Kninskoj Krajini. Iz podataka se može utvrditi da se broj stanovnika kretao od 1578 koliko ih je bilo 1578. Godine do 2405 koliko ih je bilo 1938. g. Poslije Drugog svjetskog rata broj polako opada da bi 1995 doživio katastofu. Većina stanovnika je izbjegla. 2004. godine starosjedioca Golubićana je svega 272.
Golubić je pred minuli rat 1991. godine imao 40 zaselaka i 610 domaćinstava.
Opadanje ili rast stanovnika u selu povezano je sa ratnim političkim ili ekonomskim krizama. Godina 1994. bilježi rast broja stanovnika zbog dolaska srpskih izbjeglica iz hrvatskih gradova. Najveća katastrofa po stanovnike Golubića možda u cjeloj istoriji sela desila se 1995. godine kada je gotovo celokupno stanovništvo krenulo u izbjeglištvo. Ni osamnaest godina poslije nema ozbiljnijeg povratka. Broj starosjedioca zajedno sa povratnicima u selu sveo se na koju stotinu mahom starijih ljudi.

.......
................................................Spomenik žrtvama 2. Svjetskog rata koji je 1995. uklonjen

.......
......................................................................Kod krčama- posljedice Oluje 1995.

.......
.......................................................................Kuduša- posljedice Oluje 1995.

.......
...................................................................Kod Vurina- posljedice Oluje 1995.

.......
Stanje u jednoj porodičnoj kući 2002, godine. Snimljeno prilikom posjete u akciji UNHCR-a i Danskog savjeta za izbjeglice „Idi vidi“

.......
...................................Grobovi stradalih civila Golubićana u akciji HV „Oluja“, na Novom groblju u Kninu

.......
Spomenik stradalim Golubićanima podignut 2011.godine. Zbog protesta hrvatskih branitelja ploča sa imenima poginulih morala se ukloniti.

Nabrajamo prezimena u Golubiću iz 1995.godine.
ARULA, BJELINIĆ, BOJADIĆ (Prije su se prezivali Radinović-Bojadić), BOROVIĆ, BUBONJA, BUKARICA, ČOLAK, ČUČAK, ĆURUVIJA, DAMJANOVIĆ, DRAGAŠ, DROBAC, ĐURICA, DŽEPINA, GLOGINJA, GRUBIĆ, JELIĆ (katolici), JERKOVIĆ, JOVANOVIĆ, KABLAR, KESA, KESIĆ, KLICOV, KLINAC, KURDULUK, LJUBIŠIĆ, MARIĆ, MILIVOJEVIĆ, MIZDRAK, MOMIĆ, NOKOVIĆ, OPAČIĆ, PLAVŠA, PLAVŠIĆ, PONOŠ, RADINOVIĆ, RADUJKO, RAPO, RELJAN, RONČEVIĆ, ŠIMIĆ (katolici), ŠIRKO, ŠLJIVAR, STANČEVIĆ, STOLIĆ, TICA, TORLAK, VOJNOVIĆ, VUJANIĆ, VUKOVIĆ, VUNDUK, ZELEMBABA, ŽIVKOVIĆ, MARINKOVIĆ

.......
.......................................................................Panorama sela, pogled sa Gradine

Jeseni 2013.g. sajt napravio: Site factory
>
 
 
Zavičajno udruženje
 
   
   
   
Članovi
 
   
   
 
Riznica
 
   
   
   
   
   
   
>
 
Golubićani