Текући пројекти

Завичајно удружење „Голубић“ Београд у периоду септембар - децембар 2013. г. реализује пројекат: „Да ли сам свуда гдје су ми трагови...“, којег суфинансира Република Србија - КАНЦЕЛАРИЈА ЗА САРАДЊУ С ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ.

Имплементација пројекта се спроводи на двије локације: 1.Београд и околина те 2.село Голубић и околина Книна.

Пројекат “Да ли сам свуда гдје су ми трагови“ се бави очувањем културне баштине, традиције, обичаја и посебности српског народа са подручја Далмације, Лике и Кордуна и Баније, јачањем веза са дијаспором из других земљама свијета и смањењем социјалне изолованости избјеглица и повратника.

Посљедице ратних дешавања 90-тих година прошлога вијека су прогон становника српске националности са подручја гдје су живјели а тиме и пропадања културних добара. Тешки услови живота у избјеглиштву и борба за голи опстанак довели су у опасност да се заборављају обичаји, традиција и култура а тиме и губи посебност дијела српског народа који је вјековима живио на подручју данашње Републике Хрватске.

.......

.......

Сачувати од заборава што више тога што је красило српски народ на природном простору гдје је он живио, његове обичаје, игре, традицију, природне љепоте, и подстицати младе генерације на љубав и потребу да чувају материјално богатство и културу својих предака и тиме и богатство српске културне баштине је тежак , одговоран и трајан задатак.

.......

.......

.......

Наше активности су:
Активирање сајта Завичајног удружења и укључивање у друштвене мреже; идентификовање особа које су вољне да пренесу знање млађим генерацијама из области културе и културног насљеђа; сакупљање сређивање и презентовање видео материјала, фотографија, предмета, прича; организовање традиционалних дружења (сјела, тематских вечери, изложби); оснивање етно собе у Парохијском дому у Голубићу код Книна.

Помоћу савремених средстава за комуникацију и интерактивних метода ојачаћемо комуникационе везе сународника (породица, бивших комшија, повратника и оних који су поријеклом са наведених подручја.
Пројекат ће ојачати капацитете Завичајног удружења „Голубић“ у Београду.

Координатори пројектних активности су:
Љиљана Радиновић-К, члан Удружења, Милорад Станчевић, предсједник Удружења и Радован Бубоња, предсједник Управног одбора Удружења и волонтери, чланови Удружења.

Јесени 2013.г. сајт направио Site factory
 
Завичајно удружење
 
   
   
   
Чланови
 
   
   
>
 
Голубићани